Home Blog PH Perlu Akui Kelemahan Dan Kegagalan Sendiri, Bukan Salahkan Saya Dan...

[VIDEO] PH Perlu Akui Kelemahan Dan Kegagalan Sendiri, Bukan Salahkan Saya Dan BN – Najib

100
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berharap kerajaan berhenti daripada terus mencari kesalahan dirinya dan pentadbiran terdahulu, sebaliknya memberi fokus untuk menyelamatkan ekonomi negara.
Najib berkata demikian menerusi video yang disiarkan secara langsung di Facebooknya malam ini.
Menerusi video berkenaan, Najib membangkitkan beberapa isu termasuk pertumbuhan ekonomi negara yang didakwa semakin menguncup berbanding di zaman Barisan Nasional (BN).
Beliau berkata, malah kejatuhan nilai ringgit, pengangguran dan penurunan jumlah kedatangan pelancong semakin ketara.
“Kesimpulannya, saya berharap kecenderungan kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk menyalahkan saya dan kerajaan BN tidak lagi menjadi pendekatan mereka.
“Sepatutnya seluruh perhatian dan tenaga mereka digunakan untuk menyelamatkan ekonomi negara, bagaimana kita boleh melindungi kepentingan rakyat, bagaimana kita boleh menghadapi persekitaran ekonomi yang lebih mencabar ini,” katanya.
Video berdurasi selama 10 minit itu antara lain, Najib memperkatakan sejak PH mengambil alih pentadbiran kerajaan, rakyat masih belum melihat dengan jelas hala tuju pentadbiran negara khususnya dalam pengurusan ekonomi.
Katanya, BN berjaya mencapai kadar pertumbuhan ekonomi 5.9 peratus pada 2017, manakala kadar pertumbuhan purata dalam tempoh sembilan tahun mencecah 5.254 peratus sepanjang beliau menjadi perdana menteri.
“Sejak PH berkuasa semua ramalan dan andaian menunjukkan bahawa trend semakin lemah dan menguncup.
“Seperti pada tahun ini dijangka ekonomi akan berkembang hanya dalam kadar 4.5 peratus. Pada tahun hadapan ia akan menunjukkan trend yang semakin lemah,” katanya.
Dalam pada itu, Najib turut bimbang dengan ramalan Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa bahawa 2019 akan menjadi tahun yang mencabar kerana ketidaktentuan perdagangan antarabangsa yang akan memberi tekanan ke atas ekonomi negara seperti Malaysia.
Mengulas mengenai nilai ringgit pula, Najib berkata nilai mata wang itu semakin jatuh iaitu kini pada paras RM4.14 berbanding AS$1.
“BN akan terus memainkan peranan sebagai pembangkang yang konstruktif.
“Kita tidak ada niat melainkan mengetengahkan pandangan dan buah fikiran supaya menjadi pembangkang yang membina.

“Kita boleh lihat amalan demokrasi berparlimen yang sihat di negara Malaysia yang tercinta ini,” katanya. –BH