Reaksi terhadap kenyataan media Peguam Negara yang tidak berintegriti

Bagi saya Peguam Negara adalah seorang yang tidak berintegriti dalam mengendalikan Kes 1MDB. 1. Kertas-kertas siasatan masih BELUM dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara oleh SPRM ataupun pihak polis. 2. Apabila terima, Jabatan Peguam PERLU kaji dan menyediakan kertas pendakwaan. 3. Ini bermaksud TIADA kertas pendakwaan yang kononnya sudah tersedia semasa zaman Gani Patail seperti mana […]

Mahathir jenis manusia tak mengenang budi

Sesiapa yang mengikuti perkembagan politik sejak tahun 1970an akan mendapati bahawa Tun Dr. Mahathir adalah jenis orang tidak mengenang budi ter hadap orang yang pernah membantunya. Contoh pertama adalah bekas MB Selangor, Dato’ Harun Idris telah berjaya memujuk Tun Abdul Razak untuk menerima kembali Mahathir ke pangkuan UMNO pada tahun 1972 setelah dipecat oleh Tunku […]

Forest City dan Sultan Johor dalam perang Mahathir-China

1. Kontroversi hubungan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir dengan China kini terus panas apabila beliau hari ini mengisytiharkan bahawa warga asing tidak akan dibenarkan untuk membeli dan tinggal di kediaman Forest City, Johor. Tindakan ini bakal memberi kesan kepada ribuan pembeli warga China. Malah, projek yang bernilai kira-kira RM400 bilion itu turut melibatkan Duli Yang […]

BR1M sebagai “safety net” bagi penerima dan mampu merancakkan ekonomi

Jujur aku mengaku masa Najib umumkan BR1M mula-mula dulu, aku antara yang membantah. Masa tu aku ni bodoh. Beriman totok lagi taksub dengan kata-kata novelis era alaf ke-19, Anna Isabelle; “give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime.” Dan […]

Hapus BR1M kerana dendam kesumat Pakatan Harapan – Rakyat jadi mangsa

Hanya kerana dendam, rakyat berpendapatan rendah jadi mangsa. Bukan sahaja penerima #BR1M terkesan, ia melibatkan seluruh ahli keluarga. Malah ia turut memberi kesan negatif kepada para peniaga akibat daripada penurunan kuasa membeli.. #PakatanHancing Retweet–> https://twitter.com/ZahidaZK/status/1034430793681010688?s=19  

Kawan-kawan penjawat awam dah mula meluat dengan pejabat Menteri/Timbalan menteri

Para pegawai lantikan politik tak sudah-sudah tuduh penjawat awam hendak sabotaj pejabat menteri/timbalan menteri sebab tidak layan karenah mereka yang tak faham prosedur/urustadbir kerajaan. Gred tak layak tetapi nak minta pemandu dan kenderaan pejabat untuk kegunaan sendiri, nak minta penerbangan kelas perniagaan, marah bila TNT dipotong sebab tidak diisi dengan betul serta pelbagai lagi. Inilah […]

Tiga kesan pemansuhan BR1M

1. Adalah kesilapan besar jika BR1M dimansuhkan. Terdapat tiga kesan buruk pemansuhan BR1M. Kesan yang pertama ialah ketidakseimbangan penyaluran hasil Kerajaan yang menyebabkan ketidakadilan sosio-ekonomi rakyat. BR1M adalah satu cara untuk memberikan bantuan bersasar kepada golongan yang memerlukan selepas rasionalisasi subsidi dan cukai barangan dan perkhidmatan dilaksanakan. Pembayaran BR1M dahulu ditampung daripada kutipan cukai jualan […]

Tindakan SPRM guna media dalam siasatan dipertikaikan

Kenyataan Media Peguam kepada Dato Hasanah Abdul Hamid, Mantan Ketua Pengarah Bahagian Penyelidikan JPM. 1. Ketika di mahkamah semalam, semasa pendengaran permohonan reman oleh SPRM terhadap anakguam kami, kami telah di nafikan untuk memperolehi sebarang maklumat berkaitan penyiasatan SPRM ke atas anakguam kami atas alasan kononnya jika di bekalkan maklumat tersebut kepada kami, ianya akan […]

Malaysia Baru yang silap percaturan, bayaran emolumen pencen dan pentabiran yang disalahkan

Definasi “Malaysia Baru” bermaksud Malaysia yang lebih baik pencapaianya dari Malaysia yang sebelum ini, ianya perlulah ada peningkatan atau pun setidak-tidaknya mengekalkan momentum sedia ada. Namun “Malaysia Baru” hari ini terus mencatat kerugian demi kerugian, untuk 1. Pelaburan Langsung Asing (FDI) Rugi RM9.2 bilion untuk suku pertama PH. 2. Lebihan Dagangan Antarabangsa Rugi RM7 bilion […]

Lebuh Kuantan: China dijual kepada Malaysia? Persoalan terjawab

Rakyat Malaysia pernah menuduh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjual negara kepada Malaysia susulan pembinaan Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan (MCKIP) yang telah dilancarkan pada Mei 2013. Najib menerusi akaun facebooknya berkata, MCKIP di Kuantan merupakan Taman Perindustrian berkembar dengan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia (CMQIP) yang terletak di bandar Qinzhou di negara China. […]